Innovatieve producten

Desgewenst op maat gemaakt

Snel geleverd

Franco geleverd vanaf €1.000,- *

Kunststof palen of toch gewoon hout of beton?

5 november 2023

Kunststof palen of houten palen? Of misschien wel beton? Kunststof palen hebben verschillende voordelen ten opzichte van betonnen en houten palen in de tuin. Bij Hekman Products zijn we overtuigd van de voordelen van gerecyclede kunststof palen. Maar dit is natuurlijk aan jou om te bepalen. We zetten ze voor het gemak even op een rijtje:

Voordelen van kunststof palen ten opzichte van betonnen palen:

 1. Lichtgewicht: Kunststof palen zijn over het algemeen lichter dan betonnen palen, wat de plaatsing gemakkelijker maakt en minder inspanning vereist. Til maar eens een vierkante betonnen paal van 280cm lang – 9×9 cm. Met kunststof palen ben je met zo’n 21kg al klaar.
 2. Onderhoudsvrij: Kunststof palen zijn bestand tegen rot, corrosie en insecten, wat betekent dat ze geen niet of nauwelijks onderhoud nodig hebben en langer meegaan dan betonnen palen.
 3. Veelzijdigheid: Kunststof palen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen, zodat je ze kunt aanpassen aan de esthetiek van je tuin. Bij Hekman Products hebben we veel varianten op vooraad; ronde palen, vierkante palen, mét en zonder punt. Daarnaast smalle kruispalen, heidepalen en pallisades.
 4. Duurzaamheid: Kunststof palen zijn duurzaam en kunnen extreme weersomstandigheden, zoals vorst en vocht, goed doorstaan zonder te barsten of te verzwakken.

Voordelen van kunststof palen ten opzichte van houten palen:

 1. Duurzaamheid: Kunststof palen zijn bestand tegen rot en schimmels, in tegenstelling tot houten palen, die na verloop van tijd kunnen verslechteren.
 2. Onderhoudsarm: Kunststof palen hoeven niet te worden geschilderd, gebeitst of regelmatig onderhouden zoals houten palen.
 3. Milieuvriendelijk: Veel kunststof palen worden gemaakt van gerecycled materiaal en zijn recyclebaar, waardoor ze een milieuvriendelijkere keuze zijn. Alle palen bij Hekman Products zijn gemaakt van gerecycled kunststof.
 4. Kosten: Hoewel de initiële kosten van kunststof palen hoger kunnen zijn dan houten palen, bespaar je op de lange termijn geld omdat je geen kosten hoeft te maken voor vervanging en onderhoud.

Kunststof palen of houten palen? De keuze is aan jou. Ga je voor zo onderhoudsvrij mogelijk en wil je er verder niet naar omkijken? Kunststof is waar je voor moet gaan.

Ronde paal staalversterkt

Zes tips voor het plaatsen van kunststof palen in je tuin of weiland:

 1. Grondvoorbereiding: Zorg ervoor dat de grond waarin je de palen wilt plaatsen goed is voorbereid. Verwijder eventuele obstakels en stenen en zorg voor een stevige, egale ondergrond.
 2. Punt of geen punt: Graaf gaten voor de kunststof palen op de juiste diepte, afhankelijk van het beoogde gebruik en de hoogte van de palen. Palen met punt zijn eenvoudiger in de grond de slaan als uitgraven niet volledig lukt.
 3. Bevestigingsmiddelen: Gebruik de juiste bevestigingsmiddelen, zoals grondankers of beton, om de kunststof palen stevig op hun plaats te houden.
 4. Afstand: Plaats de palen op de juiste afstand van elkaar om de gewenste stabiliteit te bereiken, vooral als ze worden gebruikt voor afrasteringen of ondersteuning van zware ladingen. Vraag voor de juiste afstand altijd aan de leverancier wat wenselijk is.
 5. Onderhoud: Hoewel kunststof palen weinig onderhoud vereisen, is het toch verstandig om ze af en toe schoon te maken om vuil en aanslag te verwijderen, zodat ze er fris en nieuw blijven uitzien.
 6. Stevigheid: Kunststof palen kunnen veel hebben. Voor veel doeleinden volstaat daarom een ‘normale’ kunststof paal. Ga je het heel veel gebruiken, of wordt de paal zwaar belast, overweeg dan de staalversterkte variant.

Hekman Products is de expert op het gebied van hekwerken en omheiningen. Jouw klus, of het nu het afzetten van een speeltuintje is of de omheining is van een groot weiland, wij helpen je de juiste keuze te maken.

Kunststof palen of houten palen?